Vi har fått massa frågor om hur vi kommit till skott med våra resor, vi vet precis hur det känns, det är mycket att ta i innan man drar. Men vi har träffat många som inte planerat alls, och de flesta har legat risigt till, anlänt till fel stad mitt i natten, glömt att köpa malariamedicin när de rest genom malariaområden i flera veckor, blivit blåsta och betalt överpriser, hamnat i onödiga mopedolyckor och betalat höga mutor, missat viktiga etikettsregler osv. Vi har skrivit några rader om hur vi tänker inför våra resor. Kolla in restips 1 först om du missat den. Här kommer tvåan!
Läsa på:
Planera i förväg är bra, även om det är något vi är rätt dåliga på. Vi har stött på folk som planerat sin resa in i detalj redan två år innan de gett sig av, och det känns inte riktigt nödvändigt. Även om jag är ett stort fan av planering så kan man förstöra mycket av resan om man inte låter sig själv vara impulsiv. Petter är ett stort fan av spontanitet, så det vi går lite hand i hand när det gäller planernandet. Men det är det som gäller, ligga steget före så man inte hamnar i fel situationer, men vara öppen och fånga möjligheterna när du ser dem!
Läsa på om länderna man ska till skadar dock aldrig! Att ta reda på ett lands historia skapar helt andra dimensioner och förståelse för dess kultur, människornas beteende och filosofi.
Vi har använt oss av Lonley Planet för dess historia om landet, tips och varningar. Dem där “rutterna” dem tipsar om skippar vi dock eftersom det är det bästa sättet för att hamna på alldeles för “turistiga” ställen tillsammans med x antal andra lonley planet-läsare. Vi läste på lite snabbt i Lonley planet India på flyget innan vi landade i New Delhi, vilket var bra eftersom jag då hann läsa att man ska varna med “traffic police” i fall taxichufförer försöker lura en (vilket var väldigt användbart att veta när taxichufför(erna) försökte rycka upp våra dörrar och slänga av oss i slummen).
Så använd dig av Lonley Planet eller annan guide för att läsa på vad som gäller i varje land. Vi brukar ta reda på hur man enklast kommer från flygplatsen eller busterminalen, ungefär vad ett boende ska kosta (kan skilja jättemycket från år till år), på vilken gata de flesta boende ligger, ungefärligt taxipris, telefonummer till polisen om taxichaffören skulle blåsa dig, lite tips på vad för utflykter och restauranger som är bra osv. Man kan läsa på hur mycket man vill men dem bästa upplevelserna har vi dock fått när vi blivit polare med locals som visat oss sitt land. Deras tips är helt obetalbara och står inte i Lonley Planet. Lonely planet är skriven av resande, precis som du och jag, som rest till främmande land och utforskat, inte av locals om kanske bott där i flera generationer.
Vaccinationer:
Petter och jag har bara vaccinerat oss mot hepatit A och B för dem resor vi gjort hittills. Vi gick till vår lokala vårdcentral och fick en jättechill sjuksköterska som jobbat i Afrika och som tyckte de flesta vaccinationer var överflödiga.
Här kan du läsa om landstingets resråd och vaccinationer för varje land.
Vi tog inte Dukoral när vi åkte till Indien, och vi blev inte magsjuka.
Det största misstaget vi gjort hittils är att köpa malariamedicin på plats i Indonesien när vi skulle till Lombok. Vi fick tag i Doxycycline, en sorts penicillin man ska ta varje dag i förebyggande syfte. (Redan där borde vi tänkt nej!) En av bieffekterna kan vara pigmentförändringar i huden. Men vi skulle vistas på rätt obebyggda platser på både Borneo och Lombok och eftersom vi inte fick tag i nån annan medicin mot malaria så vägde vi fördelarna mot nackdelarna. Vi fick aldrig malaria men dock drabbades jag av photo onycholysis, på ren svenska: mina naglar lossnade. Det var en smärtsam process och jag förstod inte vad det var som hände till en början, det var först hemma i Sverige jag fick en diagnos på mina lösa naglar. Läkaren var i extas och kallade in kollegor då hon inte sett det tidigare.. Tips från Linn: knapra inte Doxycycline på solsemester. Ta med dig Malarone om du ska till malariaområde, Malarone sägs vara de malariaprofylax som ger minst biverkningar. Tänk dock på att alla malariatabletter ger biverkningar som vissa känner mer eller mindre av. Det kan vara värt att hoppa över resa genom malaria infekterade områden, eller att strunta i att ta tabletter ifall risken inte är nämnvärd.
Shoppa loss på apoteket:
Att ha med dig lite basic medikament, det är obetalbart att ha när olyckan är framme. V i har fått agera doktor både på oss själva och andra flera gånger under våra resor. Det mesta går att få tag i utomlands också, i Asien var det jättelätt och mycket billigare än hemma. Vi hittade mycket kinesiskt naturmedicin som var hur grym som helst, bl.a en för öppna sår som fungerade mycket bättre än jodopax till exempel. (Bild kommer sen) Helt super för att desinficera och torka ut reefcuts med! Tänk på att antibiotika och annan medicin som du får där när du skadar dig ofta är doserad dubbelt eller typ ännu mer jämfört med vad du får hemma, så om de säger att du ska ta en megatablett 3 gånger om dagen i tre veckor för att du har ett skrapsår så skona din lever och ta en om dagen istället i en vecka eller nåt istället.
I vår medicinväska hittar du:
1. Febertermometer – ett måste enligt oss. En natt fick jag ta tempen på Petter en gång i timmen hela natten för att hålla koll på om den höjdes eller gick ner. Han hade över 40′ grader och jag var orolig att det var dengue feber. Vi bodde i en hydda på stranden och kunde inte bara knalla iväg till sjukhuset.
2.Sårtvätt– vi har både sårservetter och jodopax. Bra att tvätta rent småsår och reef cuts med.
3. Xylocain– smärtstillande salva för sår och insektsbett
4. Hydrokortison– för behandling av eksem, solsveda, insektsbett.
5. LHP– antiseptisk kräm som håller rent sår från baktierier och motverkar infektion (som även de minsta sår gärna får i tropiskt klimat)
6. Resorb– en resenärs bästa vän! Bra mot vätskebrist när man solat/surfat för mycket. Återställer västkebalansen vid kräkningar och diarré. Eller piggar upp dig efter hårda fysiska påfrestningar (som tex en utekväll.. eller en bergsbestigning!) Köp med dig minst två rör.
7. Tandtråd– vet inte varför den ligger i vår medicin väska, men det är ju bra att ta ha rena tänder! Perfekt om man ska laga trasig våtdräkt.
8. Imodium– vid diarré. Bra att ha i handbagaget i fall det visar sig att den där Nasi gorengen du åt innan du hoppade på planet inte var så fräsch..
9. Laxing- ni kanske inte ska ta med er just Laxing, som är ett indonesiskt laxeringsmedel. Men nånting mot förstoppning är vääldigt bra att ha. På svenska apotek säljer dem nåt som heter Frukt & Fiber som jag blev rekomenderad, svindyrt och jätteäckliga tuggtabletter! Köp i så fall de tabletter man kan svälja eller fråga efter nåt annat.
10. Anti– salva mot munsår är jättebra att ha då dem gärna ploppar upp i solsken.
11. Skavsårsplåster– bra att ha nära tillhands. När fötterna ska ner i vandrigsskor efter flera dagar i flip flops så får jag i alla fall lätt skavsår. Och skavsår kan lätt leda till infekterade sår, som kan leda till blodförgiftning som kan leda till döden. True story.
12. Plåster, förband och kirurgtjep– behövs väl knappast nån förklaring. Köp inte bara såna som vi köpte, såna man klipper själv. Utan satsa på engångs förpackade, vattenfasta också att ha i handbagaget och lite överallt.
Annat som är bra att ha med sig: värktabletter.
Lägg allting i en plastpåse och förslut väl så det inte läcker ut bland dina kläder i väskan. Sen kan du köpa en fin väska på resan att ha allt i, din egna medicinväska.
Säkerhetsläge:
Vi brukar kolla läget för det landet vi ska till i förväg. På den här sidan hittar du Utrikesdepartementets reseinformation land för land. Ibland är dem lite sega på att uppdatera (som under tsunamin som drabbade Japan) och då kan det vara bra att kolla landets största tidning, bara googla dig fram, tidningarna är i regel alltid först med nyheten. Och här kan du ladda ner nummer till olika ambassader och konsulat, eller ladda ner UD’s rese app.
Snart kommer packlistor, väskråd och små guider om varje land vi varit i!
kanonbra tips, får lägga till ett par punkter på min apotekarlista efter det här inlägget… tackar! 🙂
kul att du gillar dem! lycka till med er resa 🙂