Sweden, Thoughts, Travel Advice

Resetips 1: boka biljetter & fixa visum


DU kan göra vad du vill i ditt liv, du kan åka vart du vill och du kan i princip göra det när du vill. Vi är ett levande bevis på att det går. Vill du så kan du och har du en dröm om att resa så är vårt tips som med alla andra drömmar, följ den! Vi har träffat jäkligt många resande som lämnat hus, bil, vänner o allt, tagit med sig barnen o rest jorden runt. En polare till mig hade lite cash, så han hänkade på tjejen o hans familj till Hawaii, när de hade dratt hem så tog han fram hängmattan och sov uppe i bergen i några veckor, mat grejjade han av socialen som gick och matade uteliggarna nere i parken. Vi träffade en indonesisk liten kille som bara var sjukt ekonomisk och företagsam som fått ihopa pengar till att resa till massa europeiska o andra asiatiska länder. Han träffade vi i Singapore och där gick han och köpte mobiltelefoner i “little india” för att ta med till indonesien att sälja, han kommer från ett u-land men bodde i samma dormroom som vi tyckte var skitdyrt… Några andra var fast bestämda för att resa genom indonesien på en båt, så då sa upp lägenhet o allt därhemma o åkta till lombok, där hookade de ihop det med 15 andra galningar o hyrde ett ritkgit sjörövarskepp i lyxmodell med surfbrädor, dykutrustning, privat kock, guide o massa annat gott. Några andra ville se Afrika så de köpte en Landcruizer, kittade den med allt o körde genom hela jäkla Afrika. Dem träffade vi utanför Durban o vi tyckte att vi hade kört långt när det var 200mil tillbaka till kapstaden, de bara skrattade o berättade massa sjuka historier..  ALLT går att göra!

Så här går processen för att göra resetankar till verklighet till för oss:

Vi har först tagit reda på hur mycket tid vi har, tex hade vi 4 månader förra året, sen radade vi upp vart vi ville; Indonesien skulle få stå för mest av vår tid. Så vi la två månader där eftersom att visumet räckte i två månader. Sen lade vi till lite länder efter, och lite innan. Vi började i Indien vilket det kostade två tusen kronor att flyga till, sen kostade en tågbiljett genom indien bara någon hundring. Från Chennai till Sri lanka kostade det 200kr att flyga och vidare därifrån var det också jättebilligt. Tillslut fick vi hop 12 flyg för ca 10.000kr. Undertiden vi snickrade ihop det fick vi också kolla in så visumregler, det aktuella säkerthetsläget, regn och vågsässonger m.m. Sen fick vi gå tillbaka och leta upp biljetterna igen och när vi gjort det hade det plötsligt blivit dyrare att flyga dit vi ville, så fick vi planera om en annan rutt genom andra länder.

Hur mycket pengar har du kvar när man drar bort priset för flygbiljetten? Googla levnadskostnader, gör en budget och se hur länge du kan vara borta. Ni har varit lite nyfikna på vår budget.
Vi har kanske i snitt lagt 10.000 i månaden inklusive flygbiljetter, andra resor inom länderna, boende, mat, x antal surfbrädor, bilhyra, shopping som in i tusan etc. Lyxliv enligt oss, det går lätt att göra det billigare. Lägg alltid till extra i budget för oförutsägbara utgifter, typ ärr i pannan, mopedolyckor, vaskning av flygbiljetter etc.

Här kommer lite konkreta tips:

Så innan du bokar biljetter så kolla upp regnsäsonger och viktiga datum! Under högtiden Nyepi på Bali stänger flygplatsen ner. Och det datumet är olika för varje år. Vi kollade inte upp UD:s rekomendationer inna vi åkte till Indien. Det var vissa datum (högtidsdagar) som UD rekomenderade en att inte vistas i New Delhi pga av terrorrisk, såklart lyckades vi pricka in en av dem..

Momondo.se är en sida som jag och Petter spenderat mycket tid på dem senaste höstarna och vi kommer antagligen göra den även i år. Det är en sökmotor som förutom hittar flyg bland massa olika bolag även ställer upp i ett stapeldiagram vilken dag som är billigast. Perfekt om du är flexibel och kanske inte måste åka tex. den 16/11, utan lika gärna kan åka den 18/11 då det finns en 1200 kronor billigare biljett.

Men du kan inte boka via momondo.se utan du slussas vidare till den sidan eller bolag som säljer själva resan. Watch out för oseriösa bolag och googla omdömen om företaget eller flygbolaget innan om du inte känner till det. Ett bra tips är också att betala den via ditt Visa-kort för då får du en reseförsäkring via det, plus att ifall bolaget skulle gå i konkurs har du ett visst skydd när du betalt med ett bankkort.

Det kan även vara så att man hittar dem bästa biljetterna direkt på varje enskilt bolag. För billiga och prisvärda resor inom Asien är vår uppfattning att AirAsia.com är överlägset bäst. Dem har ofta “promotions” på sin hemsida och har du tur kan du hitta riktigt bra deals. Hittade Kuala Lumpor-Kuching (borneo) för 67 svenska kronor. Men precis som alla andra lågprisbolag tillkommer andra avgifter (baggage etc), upplever dock inte Air Asia lika luriga som tex Ryan Air.

Vi har aldrig provat att köpa fler-stops-biljett via bolag som Kilroy Travels eller Langley. Det har legat liite över vår budget. Men det verkar vara sjukt gött att ha allting samlat på ett ställe och ha möjligheten att enkelt kunna boka om.

Sen har vi den härliga biten med visum. Vår första resa, till Sydafrika började med att vi inte ens fick boarda vårt flyg från sthlm för att vi inte kunde visa upp biljett ut ur landet och hem till Sverige igen. Vi hade kollat upp att man som svensk har 3 månaders automatiskt visa. Biljetterna vidare hade vi tänkt boka efter hand.. Drömmen om att springa in på en flygplats och ta ett flyg helt impulsivt är död. Vi köpte ny biljett till Sydafrika och panik-bokade utresebiljett och photoshoppade resten. I Sydafrikas gränskontroll frågade dem inte om att få se några biljetter över huvudtaget.. Suck. Korkat av oss, och det blev en dyr läxa. Tips: gör inte samma misstag som oss utan kolla upp in- och utrese-bestämmelser och visumregler supernoga

Tänkte skriva upp en lista med alla land vi varit i och hur visareglerna är där, men det ändras heela tiden. Så gå in på tex. visumdirekt.se och sök efter olika länders regler.

Indien var det land som det var mest omständigt att söka visum från, var ute i god tid.
Tips angående Bali: du får en månad on arrival visa. Du behöver ett foto och 25 dollar. Men om du söker 2 månaders visa från Sverige så är det mycket enklare att förlänga det till social visa. För tro mig, du kommer bli kär! För att förlänga ett “upon arrival 1 månaders visa” krävs mutor. Men det går ju det med.

Är det nåt annat du vill veta så fråga på!

Snart kommer tips 2, då kan du läsa om förberedelser som vaccinationer, försäkringar och packlistor

6 Comments

  • guys! fantastiskt bra! tänkte mig indien i november och några månader framåt. men har fastnat lite i alla måsten innan avfärd. great med lite nytändning!

  • Det är ju lite meck med visum till indien, skicka iväg pass, svara på massa frågor o sånt, tar lite tid men ingen fara. Sen måste man va ute i god tid för o boka tågbiljetter i indien, svårare att få tag i än flygbiljetter! Annars kommer allt gå cool bananas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *